A vírus alatt is szárnyalnak a domainek

A járvány sok iparág és vállalkozás életét nehezítette meg, vagy rosszabb esetben lehetetlenítette el. Azonban többen amellett döntöttek, hogy a hagyományos úton történő működésüket átviszik az online térbe a fennmaradás és a biztonság érdekében. Éppen ezért nagy ütemben indult meg a céges weboldalak készítése és a webshopok indítása, mindehhez pedig domain névre volt szükség.

 

Nem véletlen tehát, hogy a COVID alatt is szárnyalnak a domainek, rekordot döntöttek az új .hu domain regisztrációk. Az idei év bármely hónapját vesszük alapul, az új .hu regisztrációk száma minden esetben felülmúlta az előző év adatait.

új .hu regisztrációk száma

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

Azt is láthatjuk, hogy a vírus idején több domaint regisztráltak az emberek, mint eddig bármikor, valamint az előző év azonos hónapjához viszonyított növekedés is a márciustól május végéig terjedő időszak alatt volt a legnagyobb.

 

A vállalkozások egyre inkább felismerték, hogy az online jelenlét nélkülözhetetlen, a COVID következtében pedig sok esetben a túlélést jelenti. A koronavírus magyarországi megjelenése, és a március 11-i veszélyhelyzet bejelentés után tömegesen kezdtek el az emberek domaineket regisztrálni, nem csak a járvánnyal kapcsolatban, hanem saját vállalkozásukhoz is, hogy a létrehozott honlapon keresztül tudják tartani a kapcsolatot ügyfeleikkel, valamint képesek legyenek megrendeléseket felvenni, vásárlásokat teljesíteni. 

 

Nem csak az eddig kizárólag hagyományos úton értékesítő üzletek hoztak létre webshopokat, hanem az éttermek is elkezdtek online rendeléseket felvenni és átállni a kiszállításra, de a különféle tanácsadók, orvosok, ügyvédek, személyi edzők –tulajdonképpen szinte mindenki– egyaránt elkészítették saját honlapjukat és online konzultáció keretein belül próbálták meg folytatni eddigi tevékenységüket és kielégíteni az ügyfeleik igényeit.

 

A magyar vállalkozások csupán 62,4%-a rendelkezett saját honlappal 2019-ben. Tekintve, hogy ez az arány az Európai Unióban átlagosan 70% feletti és a magyar lakosok 85,8%-a internethasználó, még van hova fejlődni. (ksh.hu)

 

Ez a felismerés azonban a járvány terjedésének lassulásával és a korlátozások feloldásával nem múlt el, sőt felerősödött. Egyre többen ébrednek rá a weboldalak és az online jelenlét fontosságára és regisztrálnak napról napra több domain nevet. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az idei domain regisztrációs statisztika.

.hu domain regisztrációk 2020

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

2020 májusában 10 771 db új .hu végződésű domaint regisztráltak, mely az eddigi legtöbb regisztrált domain nevet jelenti egy hónapban. Amennyiben tovább számolunk, ez az érték átlagosan naponta 347 db domain regisztrációt takar. Ha nem is mindet új honlap létrehozásának céljából vásárolták, akkor is láthatjuk, hogy valami megváltozott, az emberek valamire rádöbbentek. Ez pedig nem más, mint az, hogy lehet bármilyen széles ügyfélkörünk, ismerhetnek minket sokan a környékünkön, az online jelenlét akkor is nélkülözhetetlen, ha hosszú távon sikeresek akarunk lenni és fenn akarjuk tartani a kapcsolatot a partnerekkel, vásárlókkal, bármilyen nehézség adódjon is.

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)