A .hu domainek a lista második helyén

Az új weboldalak létrehozásával együtt a domain regisztrációk száma is nagy lendületet kapott az utóbbi időben. Úgy gondoltuk, érdemes lehet összehasonlítani a magyarországi eredményeket a szomszédos országokéval. 

 

Nemzeti domainek összehasonlítása

 

A Domain Name Stat adatai alapján viszonyítjuk egymáshoz az egyes országkód szerinti regisztrált domainek számát. Az eredményt a következő diagram szemlélteti:

Országkód szerinti domain regisztrációk (db)

Forrás: saját szerkesztés a Domain Name stat adatai alapján

 

Talán senkinek sem okoz meglepetést, hogy a szomszédos országok listáját Ausztria .at végződésű domainjei vezetik, viszont az már kevesebbek számára lehet evidens, hogy az összehasonlítás alapját képező nyolc ország közül Magyarország a második helyet foglalja el. A .hu domainek száma a második legmagasabb a vizsgált országkód szerinti tartományok közül. A .hu, .ua és .ro, azaz Magyarország, Ukrajna és Románia regisztrált domanjei közel egy nagyságrendet képviselnek, tőlük kissé lemarad Szlovákia .sk tartománya, míg a sor végén a .si, .rs és .hr domainek foglalnak helyet, azaz Szlovénia, Szerbia és Horvátország tartományai.

Országkód szerinti domain regisztrációk (%)

Forrás: saját szerkesztés a Domain Name Stat adatai alapján

 

Az összes országkód szerinti tartomány közül a .hu végződésű domainek 0,40%-ot tesznek ki, ezzel a 41. helyet elfoglalva a rangsorban. Ausztria egyébként a 29., míg a szomszédos országok közül a domainek számát tekintve leggyengébben teljesítő Horvátország csak 0,06%-át fedi le a nemzeti domaineknek, ezzel a 82. helyet elfoglalva.

 

Domainek száma a lakossághoz viszonyítva

 

Ahhoz, hogy teljesebb képet kaphassunk, és az összehasonlításnak más alapja is legyen, vegyük számba a vizsgált országok népességét is. A KSH 2020-as adatai alapján a szomszédos országok népessége a következő diagramon tekinthető meg:

Népesség (2020.)

Forrás: saját szerkesztés a KSH adatai alapján

 

Látható, hogy a népességszám nem hozható kapcsolatba a regisztrált nemzeti domainek számával, hiszen például Ausztria csak a 4. a vizsgált országok közül a népesség tekintetében, miközben a domainek listáját vezeti. Vagy míg Szlovénia a legkisebb népességű, a domain regisztrációs listában az ötödik helyen szerepel a nyolcból.

 

Magyarország népessége a harmadik legmagasabb, a .hu domainek pedig a második helyet foglalják el a nemzeti domainek számát tekintve a vizsgált nyolc ország közül.

 

Magyarországi domain statisztika

 

Tanulmányozzuk kicsit mélyebben a magyar helyzetet! Hogyan alakult a .hu domain regisztrációk száma az elmúlt időszakban? 2022 januárjában újra 10 000 feletti darabszámú .hu domaint regisztráltak, melyre 2021 áprilisa óta nem volt példa. Úgy tűnik, hogy ez a tendencia folytatódik, hiszen a 2022-es februári adatok szintén 10 000 felett alakultak. 

.hu domain regisztrációk száma

Forrás: saját szerkesztés a hureg statisztika alapján

2022. februárban 10 197 db .hu domain regisztráció ment végbe, mely látszólag csökkenést mutat a januári adathoz képest, de ha jobban megvizsgáljuk a helyzet, ez csak a hónap napjainak számával magyarázható. Amennyiben megnézzük az átlagos napi regisztrációk számát, azt tapasztaljuk, hogy januárban átlagosan napi 342 .hu domaint regisztráltak, addig februárban ez az adat 364 darab.

Tehát úgy tűnik, 2022. elején újra növekedés indult a magyar domain piacon, meglátjuk mit hoz az év többi része. 

 

Forrás: Rackhost.hu

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)