2021-ben is rekordot döntöttek a .hu domainek?

Ahogyan a világon, úgy Magyarországon is napról napra egyre több weboldal jön létre. Ezeknek pedig nélkülözhetetlen feltétele a domain regisztráció. Nem véletlen tehát, hogy naponta több száz domain bejegyzés zajlik hazánkban. Nagyon sokféle domain végződés közül választhatunk, de Magyarországon a .hu tartomány a legnépszerűbb, így a .hu domain regisztrációk alakulását mutatjuk be a következőkben. 

 

A tavalyi év nagyon erősen indult az új domainek számát illetően, hiszen januárban és februárban egyaránt 12 500-nál is több .hu domaint regisztráltak. A januári 12 733 bejegyzés minden idők legmagasabb hazai adatának bizonyult. Aztán a számok csökkenni kezdtek. Nyáron, azon belül is augusztusban foglalták 2021-ben a legkevesebb domaint, összesen alig több mint 7 000 darabot. Viszont ha kicsit jobban utánaszámolunk, akkor kiderül, hogy még ez is átlagosan napi több mint 220 domain bejegyzését jelenti, szóval egyáltalán nem mondható kevésnek. Ősszel újabb fellendülés indult, ami az év utolsó hónapjára esett csak vissza. 2021-ben összesen 112 774 darab .hu domain regisztráció történt, amely átlagosan napi 309 domaint jelent. A pontos havi adatokat a következő diagram szemlélteti:

Domain statisztika 2021

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

Amennyiben a 2021-es statisztikát összehasonlítjuk a 2020-as év adataival, láthatunk némi különbséget. Összesen 2020-ban 119 569 darab .hu domain regisztráció zajlott, amely 6%-kal volt több a 2021-es eredménynél. Ennek oka nem más, mint a koronavírus járvány 2020-as megjelenése az országban. A grafikon jól végigköveti a járvány egyes hullámainak megjelenését, ezzel egyidejűleg ugyanis kivétel nélkül növekedni kezdett az online jelenlét, valamint az új weboldalak készítésének, domainek regisztrációinak száma.

.hu domain regisztrációk 2020-2021.

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

A vírus megjelenését és a domain piac hatalmas fellendülését jól szemlélteti a következő ábra, mely 2014-től 2021-ig ábrázolja a .hu domain regisztrációk éves adatait.

.hu domain regisztrációk 2014-2021.

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján 

 

Láthatjuk, hogy 2020-ban mekkora robbanás történt a .hu domain regisztrációk számát tekintve, mely bár 2021-re némileg csökkent, a korábbi évek adatait alapul véve még mindig látható, hogy valami megváltozott. Ez pedig nem más, mint hogy az emberek egyre inkább felismerték/felismerik, hogy az online jelenlétnek mekkora jelentősége van.

 

Kíváncsiak vagyunk, mit tartogat az idei év. Vajon hasonlóan magas szinten maradnak-e a domain foglalások és a weboldalindítási kedv, vagy a 2-3 évvel ezelőtti szintet fogja követni? Meglátjuk! Mindenesetre az interneten való megjelenés előnyeit semmi sem befolyásolhatja, mindenkit bátorítunk a weboldalkészítésre, legyen szó vállalkozás honlapjáról vagy személyes oldalról!

 

 

 

Forrás: Rackhost.hu

 

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)