Weboldalak – múlt, jelen és jövő

Szinte nap, mint nap találkozhatunk az interneten újabbnál újabb weboldalakkal, legyen szó egy-egy hírportálról, közösségi oldalról vagy céges honlapról. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vajon hány weboldal létezhet a világon? Van még egyáltalán helye újaknak? Erre a kérdésre igyekszünk választ adni.

2021. szeptember 3-i adatok szerint jelenleg a világon 1,887 milliárd weboldal létezik és a számuk folyamatosan nő. Ennek a cikknek a végére érve is feltehetően több száz új weboldal fog létrejönni.

 

Mikor és honnan is indult a honlapok terjedése?

 

Az internet alapjait már korábban lefektették a hadiiparban, viszont a ma is ismert formája később alakult ki. 1985. március 15-én jegyezték be az első domain nevet, a symbolics.com-ot. Ellentétben a napjainkban látható rohamos ütemű fejlődéssel, az első évben 6 domaint regisztráltak, majd a következő évben is összesen csak 46-ot. Ezt követően indult nagyobb fejlődésnek a domain nevek piaca. Az első magyar domaint 1991-ben jegyezték be, ez pedig a sztaki.hu volt.

 

Mi a helyzet a weboldalakkal?

 

Tim Berners-Lee 1989-ben hozta létre a World Wide Webet. Az első honlap szintén az ő nevéhez köthető, 1991-ben aktiválták az info.cern.ch-t, mely a World Wide Web projektről, azaz a web működéséről nyújtott információkat a látogatóknak.

 

Hogyan alakult azóta a honlapok száma?

 

A weboldalak száma az első honlap létrejöttétől kezdve folyamatosan emelkedett. Több mint 20 év alatt, 2014-ben értük el az 1 milliárd weboldalt, az azóta eltelt 7 évben pedig közel megduplázódott ez a szám. Azonban azt nem árt figyelembe venni, hogy a weboldalak nagy része nem aktív. Csupán kevesebb mint 200 millió aktív weboldalt tartanak számon.

 

A weboldalakhoz minden esetben domain név is tartozik, akár egy honlaphoz több is. Sőt, nem minden domainen hoznak létre website-ot, így a domainek száma jóval meghaladhatja a honlapokét. 

 

Amennyiben csak Magyarországot tekintjük,  közel százezer – vagy akár annál is több – domaint regisztrálnak évente a .hu tartományban. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ennyi új honlap jön létre, viszont a tendenciát jól szemlélteti, ahogyan a következő diagramon is láthatjuk.

Weboldalak – múlt, jelen és jövő

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

Mi várható még?

 

Van még lehetőség? Találunk még szabad domain nevet és érdemes új honlapot létrehozni? A válaszunk mindkét kérdésre: Természetesen igen! Új domaineket nem nehéz találni, hiszen számtalan kombináció létezik, tekintve, hogy átlagosan egy domain 63 karakter hosszú lehet. Nem beszélve a több száz választható domain végződésről és a számok, ékezetes betűk, egyéb karakterek használatának lehetőségéről.

 

A weboldalak létrehozásának szükségességét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a koronavírus járvány tapasztalatai. Szinte minden vállalkozásnak jól jön, ha jelen tud lenni az online térben és erre a legjobb alternatíva egy saját honlap létrehozása. Manapság már szinte elengedhetetlen, hogy az interneten is megtalálható legyen egy vállalkozás. Tehát a lehetőség mindenki számára adott, a domain nevek nem fognak elfogyni, a web nem telítődik, mindig lesz helye a hasznos weboldalaknak.

 

Forrás: Rackhost.hu

 

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)