Megfelelő jelszó kiválasztása és használata

A biztonságos és erős online jelszavak használata a mai világban talán fontosabb, mint eddig bármikor. A hackerek tevékenysége sajnos akár nap mint nap leselkedhet ránk, melyet jobb, ha megpróbálunk megelőzni és ennek érdekében megfelelően erős jelszavakat használunk. Az egyéni felhasználók, magánszemélyek számára is elengedhetetlen ez a mindennapi, személyes használat során, de legalább ennyire fontos a vállalatok számára is annak érdekében, hogy biztonságban tudják a különböző fiókjaikat.

 

Milyen jelszót NE használjunk?

 

 • Általános jelszavakat
 • Személyes információkra utaló jelszavakat
 • Szótári szavakat

 

Mit NE tegyünk?

 

 • Ne írjuk fel a jelszavainkat!
 • Ne osszuk meg másik féllel őket!
 • Ne jelentkezzünk be publikus számítógépről jelszavainkkal! Ha mégis megtettük, ellenőrizzük, hogy biztosan kiléptünk-e!

 

2017 leggyakoribb jelszavai

 

Minden év elején kiszivárognak információk az előző évben leggyakrabban használt, legrosszabbnak mondható jelszavakról, nem történt ez másképp most sem. Mutatjuk a TOP 15-öt 2017-ből:

 

 1. 123456
 2. password
 3. 12345678
 4. qwerty
 5. 12345
 6. 123456789
 7. letmein
 8. 1234567
 9. football
 10. iloveyou
 11. admin
 12. monkey
 13. login
 14. abc123
 15. starwars

 

Forrás: http://hvg.hu

 

Ezeket semmiképpen ne használja! Ha hasonlóakra ráismer saját jelszavai közül, lehetőség szerint minél előbb változtassa meg őket!

 

Milyen a jó jelszó?

 

Mindannyian tudjuk, hogy nem lenne szabad minden platformon, minden felhasználói fiókunkhoz ugyanazt a jelszót alkalmazzuk, mégis az emberek többsége ezt teszi (talán mi is). Akkor is problémás lehet az univerzális jelszavak használata, ha megfelelő erősségűek, hiszen amennyiben feltörték, a többi fiólunkhoz is szabad utat kapnak a hackerek. Még nagyobb a kockázat akkor, ha a fiók létrehozásához használt e-mail címünknek is ugyanez a jelszava. Mindeképpen változtassuk meg!

 

A vállalatok életében pedig kifejezetten fontos, hogy egyedi és biztonságos jelszót használjanak minden egyes profiljukhoz, továbbá ne egyezzen ez a jelszó senki más jelszavával a vállalaton belül. A legelső és legegyszerűbben teljesíthető ajánlott kritérium a minimum 8 karakternyi hosszúság, a különleges karakterek (szimbólumok, számok, ékezetes és nagybetűk) használatának lehetőségéről pedig érdeklődjön az adott fiók szolgáltatójánál.

 

Hogyan csináljunk jó jelszót?

 

A hosszú és összetett szavak és kifejezések a legerősebbek jelszónak, viszont pont ebből következik, hogy megjegyezni is ezeket a legnehezebb. Azon kell tehát változtanunk, hogy könnyebben mgjegyezhetőek legyenek. Ezt többek között úgy érhetjük el, ha egy mondatot vagy kifejezesét választunk és annak egyes betűit cseréljük le más karakterekre, számokra vagy szimbólumokra. Akár a választott mondat kezdőbetűit vagy a kifejezés rövidítését is használhatjuk a szimbólumok beillesztése előtt. Így bármelyik számunkra megjegyezhető mondatból, kifejezésből egyszerűen tudunk alkotni erős jelszavakat.

 

Amennyiben ennél még bonyolultabb jelszóra, vagy más módszerre vágyik, rengeteg jelszó készítő programot találhat az interneten, amelyekkel könnyedén, gyorsan generálhat erős jelszavakat. Ha mindezzel megvagyunk, már csak egy fontos kérdés maradt:

 

Hogyan jegyezzünk meg ennyi különböző jelszót?

 

Az egyik ok, amiért a felhasználók azonos jelszavakat használnak az, hogy szinte lehetetlen több száz különböző felhasználónév és jelszó kombinációt észben tartani. Ilyenkor segíthetnek a különböző jelszókezelő alkalmazások, amelyek a vállalatok számára szinte létfontosságúak.

 

Ajánlunk néhány ilyen alkalmazást, melyek használata megkönnyítheti a jelszavak kezelését:

 

Fordítson tehát nagyobb hangsúlyt jelszavainak kiválasztására és természetesen a védelmére is!

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)