Karantén: Hogyan töltsük hasznosan az időnket?

Több, mint egy hete tart az otthoni karantén, ideje hasznos elfoglaltságot keresni magunknak.

 

A vírushelyzet körül tett intézkedések sorozata rátette bélyegét a gazdaság minden szegmensére. Ez sokaknál kiesést jelent a megszokott napi rutinjában, sokan már otthonról dolgoznak, kényszerpihenőre kerültek a munkahelyükről, vagy legrosszabb esetben akár teljesen el is estek munkájuktól. A rendkívüli körülményeknek azonban van egy pozitív velejárója, több szabadidőt eredményezett az emberek életében, amit nem biztos, hogy mindenki effektíven képes eltölteni. Kihívás, hogy otthoni környezetben kell maradni ebben az időszakban, ahol általában inkább a pihenés áll a középpontban, nem pedig a munka, tanulás. Nem is csoda, hogy sokak életét megzavarja ez a váratlan szituáció, a hirtelen átállás önkontrollt, és precíz időbeosztást igényel. Nézzük meg, hogy milyen lehetőségeink vannak otthonról, kimozdulás nélkül képezni magunkat vállalkozóként, a gazdaság iránt érdeklődőként, vagy egyszerűen az önképzésre motivált személyként.

 

Webshop tulajdonosként

 

Ebben az időszakban mindenkinek meggyűlik a baja a váratlan eseményekkel. Vannak, akik az óriási keresletet már képtelenek kielégíteni (például orvosi maszkot vagy kézfertőtlenítő szert áruló webshopok), és vannak akiknél drasztikusan visszaesett a kereslet (például kozmetikumok, szépségápolási cikkek), egy szóval az előre nem látható tényezők mindenki életét megnehezítik. Ha valamilyen speciálisabb téma érdekel minket, például a webáruházakkal kapcsolatban, érdemes rákeresni ehhez kapcsolódó kurzusokra, hiszen az utóbbi hetekben több cég is ingyenessé tette az ilyen jellegű tananyagokat.

 

Udemy

 

Ugyan nem ingyenes és nem magyar nyelvű, de legalább annyira hasznos platform a Udemy. Jelenleg 10 euró környékén indulnak a kurzusok díjszabásai –erre az időszakra drasztikusan lecsökkentek a képzések árai–, és ezért átlagosan 10-20 órányi videoanyagot és több, mint 100 szakcikket kapunk az adott témában. Itt nem csak gazdasági témaköröket találunk, ha általánosabb témákban való jártasságunkat szeretnénk fejleszteni, akkor találunk a főzéstől kezdve, a fotózáson át a zenéig mindenféle témakört a kategóriák menüben, átláthatóan, rendezetten. Plusz funkciót jelent, hogy ezen felületen lehetőségünk nyílik kurzust alkotni akár magunktól, amiből később bevételt is szerezhetünk. Ha valamilyen élet- vagy szakterületen rendkívül tapasztaltnak érezzük magunkat, létrehozhatjuk a saját kurzusunkat, amit ráadásul megvásárolhatnak a tanulók, mellyel több száz/ezer embert inspirálhatunk a tudásanyagon keresztül. Ehhez mindössze alkotnunk kell egy megfelelő hosszúságú, részletességű írás- és videóanyagot, majd ezt feltölteni, és ahányszor egy érdeklődő megvásárolja a kurzusunkat, ebből mi bevételt szerzünk, amit a Udemy havonta utal Paypal vagy Payoneer számlánkra. Így a Udemy nem csak tanulásra, hanem egyszerű online pénzkereseti lehetőségként is használható, melyre szintén igény támadhat most sokaknál.

 

Coursera

 

Az előzőhöz hasonlóan, itt is ajánlott legalább egy erős közép/felsőfokú angol nyelvtudás (kurzus témájától függően), de találhatunk kínai, spanyol, portugál, francia és orosz nyelven is anyagot bőséggel. Az oldalon található több mint 3800 kurzust a világ top egyetemei publikálták, ebből kifolyólag itt túlnyomóan technológiai, egészségügyi, és tudományos tananyagokat találunk. Az oldalt feltehetőleg sok magyarországi egyetemista már ismerheti, mivel számos karon kreditet érő, szabadon választható kurzusként is elvégezhetők bizonyos tananyagok a Coursera oldalán. Ha egy idegen nyelvből szeretnénk képezni magunkat, akkor itt akár nulláról indulva is lehetőségünk adódik egy új nyelvet megtanulni, a Pekingi Egyetem jóvoltából ugyanis egy kezdőknek szóló kínai nyelvtanfolyamot lehet elvégezni. Ha egy kurzust teljesítünk, igényelhetünk erről tanúbizonyságot adó oklevelet, mely bővítheti a későbbi munkakeresés során a releváns tapasztalatainkat, ráadásul rendkívül egyedi módon.

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)