Domain statisztika és ami mögötte van

A domain.hu mindig naprakész statisztikákkal szolgál számunkra a .hu végződésű domainek aktuális számáról. A következő diagramon az elmúlt 30 év eredményeit láthatjuk, a kék vonal jelzi a delegált domainek számát:

.hu domainek száma

Forrás: domain.hu

 

Az első .hu domaint 1991. október 7-én regisztrálták, mely a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézetének tulajdonában állt, weboldaluk a sztaki.hu domainen indult el. Ezután azonban évekig csak elenyésző mennyiségű .hu domain bejegyzés zajlott, a bővülés 1996. elején kezdődött el. Ahogyan a fenti diagramon is látszik, először csak kismértékű volt a növekedés, majd a kétezres évektől kezdve egyre nagyobb ütemben nőtt a domainek népszerűsége. Jelenleg közel 860 000 darabnál tart a delegált .hu domain nevek száma, és az utóbbi években átlagosan évi pár tízezres növekedést tapasztalhattunk.

 

A fellendülés lehetséges okaiFelmerülhet bennünk a kérdés, hogy ez a fellendülés miből tevődik össze? Csak új domaineket jegyeznek be? A korábbiakkal mi történik, ha nincs már rájuk szükség? 

– Új regisztrációról akkor beszélünk, ha egy korábban nem használt domaint jegyez be valaki.

– Visszaállításról akkor van szó, amennyiben a felmondási időszak vagy a törlés előtti parkolás alatt a tulajdonos még visszaállítja a domaint, azaz meghosszabbítja a regisztrációt.

– A megújítás a használatban lévő domain nevek egy vagy több évre történő hosszabbítását jelenti.

– Felszabadulás pedig akkor következik be, ha a domaint nem újítják meg, és a törlés előtti parkolás időszaka alatt sem állítják vissza. Ezek a domainek újra szabadak lesznek és bárki által regisztrálhatóvá válnak.

A következő diagramon ezek a változások tekinthetők meg, amelyek kiadják az összes .hu domain mennyiségét:

.hu domainek változása

Forrás: domain.hu

 

Lila színnel jelölve láthatjuk a meghosszabbított .hu domaineket, kékkel az új regisztrációkat, narancssárga jelzi a felszabadult neveket, a zöld pedig a visszaállított domaineket. Ezek összesítése adja ki a domainek aktuális helyzetét és számát. 

Természetesen a tulajdonos és regisztrátor váltások nem befolyásolják a korábbi statisztikákat, ezekben az esetekben csupán a domain név tulajdonosa, vagy a domain regisztrátor cég változik, a domain aktív státusza változatlan marad.

 

Domain statisztika

 

A korábbiakból egyértelműen kirajzolódik, hogy az állomány nagyrészét a megújítások teszik ki, de az új regisztrációk alakulása és trendjei mégiscsak izgalmasabb témát adnak. Lássuk is, hogyan alakultak az új .hu domain regisztrációk az elmúlt időszakban!

 

.hu domain regisztrációk

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

A 2023-as évben átlagosan tízezer körüli új .hu domain nevet regisztráltak havonta, az elmúlt 5 hónap alatt összesen 48 658-at, viszont ez természetesen nem jelenti feltétlenül az állomány ilyen mértékű növekedését, hiszen a felszabadulásokkal is számolni kell.

2023. április és május elején is megfigyelhettünk több ezres nagyságrendű felszabaduló domaint, mely az április 1-jén hatályba lépő Domainregisztrációs Szabályzat változásának eredménye. Tehát nem tömeges lemondásról van szó, hanem a felmondási idő és a törlés előtti parkolás idejének rövidülése okozta a hirtelen fellépő csökkenést.

Ennek fényében vajon az idei évben is számíthatunk a korábbi évek adatai alapján már megszokott növekedésre? Kíváncsian várjuk az eredményeket!

Forrás: Rackhost.hu

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)