Közel 100 000 domaint regisztráltunk

Ismét eltelt egy év, jövünk az újabb elemzéssel a domain piac magyarországi helyzetéről és az aktuális trendekről.

 

A 2022-es év havi 10 000 feletti, rekord mennyiségű .hu domain regisztrációkkal indult, mely – ahogyan az szinte minden évben lenni szokott –, az év eleji lelkesedést, nagy fellendülést követően csökkenést mutatott márciustól. A közel 11 ezres havi mennyiség júliusra kevesebb mint 7000 regisztrációra csökkent havonta. Augusztustól ismét fellendülés indult, mely egészen novemberig tartott, majd a december a korábbi évekhez hasonlóan alacsonyabb regisztrációs kedvvel zárult. Ez természetesen nem meglepő, az ünnepek alatt – érthetően – kevesebben foglalkoznak honlapindítással, ezáltal domain regisztrációval is, azaz az aktív, munkával töltött napok száma alacsonyabb ebben a hónapban, mely hatással van a havi összesítésre. A konkrét adatok az alábbi diagramon megtekinthetők:

.hu domain regisztrációk száma (2022.)

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

Ahogyan említettük, a hónapok közötti megoszlás hasonlóan alakult, mint az elmúlt években, de vajon igaz ez az egész éves eredményekre vagy láthatunk valamilyen különbséget? Az elmúlt 8 évvel összehasonlítva mutatjuk az eredményeket a következő ábrán:

Új .hu domain regisztrációk száma (2004-2022)

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

Megfigyelhető, hogy a 2020-as és 2021-es év kiemelkedik a többi közül az éves .hu domain regisztrációkat tekintve. Ennek oka a koronavírus járvány kirobbanása, melynek hatására nagymértékben megnövekedett az online világ felé fordulás és ezzel egyidejűleg a weboldalkészítés, illetve a domain regisztrációk száma egyaránt. A vírus hatása a ‘20 és ‘21-es évben kifejezetten érezhető volt, az emelkedés korábban soha nem látott méreteket öltött. 2022-ben viszont a covid járvány előttihez közel azonos szintre értünk újra.

 

Még így is majdnem 100 000 .hu domaint regisztráltak az emberek egy év alatt. Ez havi szinten átlagosan több mint 8000, naponta 270 .hu domain regisztrációt jelent. 

 

Trendek

 

Míg a 2020 és 2021-es évben azt figyelhettük meg, hogy a regisztrált domain nevekben a járványhoz köthető kulcsszavak jelentek meg nagymértékben, mint a covid, vírus, vakcina, maszk, fertőtlenítés, egészség és megelőzés témaköréhez tartozó kifejezések, addig 2022-ben ez sokkal kevésbé volt jellemző. Tavaly a gazdasági válság hatása volt főként érezhető, azaz takarékosság, energia, napelem témájú domain regisztrációk trendjét tapasztalhattuk.

 

Tehát az országunkban és a világban zajló események egyaránt meghatározzák a domain piac működését is, mind a regisztrációk számát tekintve, mind pedig a témákat illetően. Vajon mi várható 2023-ban?

Avatar for Robot Robi
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)