Az új cégek domainnel indítanak

Hónapról hónapra több ezer új gazdasági szervezetet jegyeznek be Magyarországon. Legyen szó akár egyéni vállalkozásról, Kft-ről, nonprofit szervezetről vagy bármely vállalkozási formáról, a havonta átlagosan bejegyzett új gazdasági szervezetek száma 10 000 felett van. Ez a szám első hallásra meglepőnek tűnhet, de természetesen időközben sok szervezet meg is szűnik, vagy átalakul, így nem feltétlen beszélhetünk folyamatosan emelkedő tendenciáról. A számuk az utóbbi években 2 millió környékén mozog, 2022-ben összesen 1 992 415 regisztrált gazdasági szervezet működött.

Új cégek teendői

Az új cégek alapításakor számos teendő van, melyek elkerülhetetlenek. Ezek vállalkozási formától függnek, de nagy általánosságban a cégnév kiválasztása, székhely bejegyzése, tevékenység megadása, alapító tőke befizetése és az alapító okirat aláírása jut eszünkbe, amennyiben vállalkozások indításáról beszélünk. Azonban egyre inkább hozzátartozik a gyakorlathoz az is, hogy a szervezetek az online jelenlét fontosságát felismerve a teendők során elsők között végzik el a domain regisztrációt is, mely általában a cégnévhez vagy a tevékenységi körhöz kötődik szorosan. Persze aki előre gondolkodik, érdemes már a cég- vagy márkanév kitalálásával egyidejűleg lefoglalni a domaint is, még mielőtt valaki más lecsap rá, ezt követheti a vállalkozás tényleges bejegyzése.

Az új cégek domainnel indítanak – írjuk a címben. Hogy miért is állítjuk mindezt? Összevetettük egy diagramon a 2019. január és 2023. augusztus közötti új .hu végződésű domainek regisztrációinak számát, illetve az újonnan bejegyzett gazdasági szervezeteket, havi lebontásban. Az eredmények az alábbiakban megtekinthetők:

Újonnan bejegyzett gazdasági szervezetek és .hu domainek alakulása

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika és a KSH adatai alapján

 

Ahogyan láthatjuk, a vizsgált időszak túlnyomó részében hasonlóan alakulnak a .hu domain regisztrációk és a bejegyzett gazdasági szervezetek tendenciái.

Domain piaci elemzés

A leginkább kiugró értékeket 2020 tavaszán tapasztaltuk, amikor az új .hu domain regisztrációk számai magasabbak voltak, mint az újonnan bejegyzett gazdasági szervezeteké. Azonban ez sem meglepő, hiszen a Covid-19 járvány magyarországi megjelenésének időszakáról beszélünk, amikor a hirtelen jött bizonytalanság hatására a cégbejegyzések lecsökkentek, míg a domain regisztrációk növekedni kezdtek, hiszen a lezárásokkal egyidejűleg egyre több már létező vállalkozás, üzlet ismerte fel, hogy a folytonos működés egyetlen útja az online térben van, így egyfajta weboldalindítási láz kezdődött.

Majd 2021 tavaszától, ahogyan a járvánnyal kapcsolatos szigorítások is feloldásra kerültek, a korábbi trend is visszatérni látszik, miszerint bár nem minden új gazdasági szervezet regisztrál magának egyből domain nevet, de egy jelentős részük így tesz, melyet a grafikonon is jól szemléltet a két adatsor együttes mozgása. Ráadásul az idő múlásával egyre kisebb különbséget láthatunk az új bejegyzésű gazdasági szervezetek és az új regisztrált .hu végződésű domainek száma között.

2023 augusztusában például 8 149 új .hu domaint jegyeztek be – mely természetesen nem csak új vállalkozásokhoz köthető, illetve az is előfordul, hogy egy tulajdonos rögtön több nevet is regisztrál –, azonban egy jelentős része bizonyára az augusztusban bejegyzett 9 525 db gazdasági szervezethez köthető.

Bár azt tudjuk, látjuk, hogy az online jelenlét egyre szükségesebb, lassan azonban már elkerülhetetlen lesz a cégek, vállalkozások életében. Amennyiben így folytatódik a tendencia, akár eljuthatunk odáig is, hogy a domain regisztráció hasonlóan fontos kezdő lépés lesz a gazdasági szervezetek életében, mint a cégbejegyzés.

Forrás: Rackhost.hu

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)