Domain regisztráció folyamata

  1. Névválasztás, azaz milyen a jó domain név?

Egy bizonyos pont után mindenki elérkezettnek látja az időt arra, hogy weboldalt készítsen magának vagy vállalkozásának. Ez manapság nem túl bonyolult folyamat, viszont számos dolgot szem előtt kell tartani. Mindenekelőtt nagyon fontos a jó domain név kiválasztása. Igaz, hogy naponta domainek tízezreit regisztrálják a világon, és mindenki megfelelő, könnyen megjegyezhető, kreaítv nevet választani, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy már mindegyik ilyen név foglalt és nekünk be kell érnünk egy kevésbé jóval is. Az igaz, hogy szükség van egy kis idő- és energia ráfordításra, valamint kreativitásra is, viszont így biztosan Ön is meg tudja találni a számára megfelelő domain nevet.

 

4 tényezőt fontos szem előtt tartani, amikor új domain neveken gondolkodik:

  • Legyen elérhető, tehát ne legyen még regisztrálva más által!
  • Vonatkozzon a tartalomra, azaz legyen kapcsolatban a cím az oldal tartalmával!
  • Könnyen meg lehessen jegyezni!
  • Legyen figyelemfelkeltő!

 

Ezenkívül nem árt odafigyelni az elgépelésre, vagy arra, hogy ne használjon különleges karaktereket a domain névben az esetleges félreértések elkerülése végett. Valamint a választott domain név promóciós alkalmazását is gondolja át, ugyanis egy frappáns, beszédes címet könnyebb reklámokon keresztül átadni az embereknek úgy, hogy egyből asszociáljanak a termékre, szolgáltatásra, valamint könnyen meg is jegyezzék azt.

 

  1. Domain keresés

Amennyiben elgondolkodott a használni kívánt domain nevek lehetséges variációin, nem árt leellenőrizni, hogy szabad-e még az Ön által választott cím. Mindezt domain keresőnk segítségével könnyedén megteheti!

A rendszer megmutatja, hogy a választott domain név szabad-e vagy sem, valamint felajánlja a 6 legnépszerűbb domain végződést.

 

  1. Megfelelő végződés(ek) kiválasztása

Általános tendencia alapján elmondható, hogy a hazai weboldalak többségében a .hu végződést alkalmazzák, míg külföldi viszonylatban az adott országra vonatkozó végződés jellemző. Amennyiben potenciális látogatói többségében magyarok, érdemes .hu végződést használni, azonban ha egy olyan oldalt kíván létrehozni, melyre angol nyelvű felhasználók látogatását is várja, célszerű a .com-os végződést választani. Adott esetben mindkettő, vagy még több különböző végződésű domain regisztrálása is hasznos lehet, mindezzel bebiztosítva magunkat a konkurencia ellen és elérve, hogy látogatóink könnyebben ránk találjanak.

 

  1. Vásárlás

A megfelelő domain név/nevek kiválasztása után kosárba kell őket helyezni, ezt követően véglegesítheti a rendelését és megadhatja a kívánt fizetési módot. Mindezek után a domain tulajdonos megadása és a domain árának befizetése kell, hogy megtörténjen. A regisztráció gyorsasága függ a fizetési módtól és a kiválasztott domain végződésétől. .hu végű domain esetén a regisztráció időtartama átlagosan 3 munkanap, míg a nemzetközi .com, .net, .eu, .info és .org domaineknél 24 óra. Ha fontos, hogy az új domain mielőbb használható legyen, bankkártyás fizetéssel tudja gyorsítani a folyamatot, mivel a bankkártyás fizetést rendszerünk azonnal feldolgozza.

 

      4+1. Tárhely

Amennyiben még nem rendelkezik tárhellyel, arra is szüksége lesz, hogy honlapját fel tudja tölteni tartalommal. Nálunk az Ön igényeinek megfelelő tárhely csomagot is kiválaszthatja! A tárhelyet a megrendelést követő 1-2 munkanapon belül használatba is veheti, majd megvásárolt domainjét/domainjeit hozzáadhatja meglévő tárhelyéhez.

Sok sikert kívánunk a megfelelő domain név kiválasztásához! Amennyiben bármilyen kérdése merülne fel, forduljon ügyfélszolgálatunkhoz!

 

A bemutatott folyamatot egy infografikával is szeretnénk szemléltetni:

domain regisztráció infografika

Címkék:
Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)