2023-as domain piaci trendek és 2024-es kilátások: A .hu sikertörténete

A domain piac 2023-ban is jelentős változásokon ment keresztül, amit a SEDO és InternetX által készített domain riport adatai, valamint saját hazai tapasztalataink is alátámasztanak. A világszerte érzékelhető növekedés, a különböző domain végződések népszerűségének változása, és a mesterséges intelligencia hatása mind befolyásolták a piac alakulását. Cikkünkben részletesen bemutatjuk ezeket a trendeket, különös tekintettel a .hu domainek sikerére.

 

Változások a domain piacon

 

Több mint 350 millió domaint regisztráltak az elmúlt évben világszerte, 2,5%-kal többet, mint 2022-ben. Ez az internet és az online jelenlét további térhódítását mutatja. Vizsgáljuk meg azt is, hogyan alakult ez a világszerte tapasztalt népszerűség a magyar piacon!

Új .hu domain regisztrációk száma (2023-2024.)

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

Ahogy a grafikonon jól láthatjuk, az év első két hónapját kivéve a .hu domain regisztrációk száma jelentős növekedést mutatott. 2022-ben összesen 99.023 új .hu végződésű domaint regisztráltak, míg 2023-ban 108.196 darabot, azaz 9,26%-os növekedést tapasztalhattunk. Ez jóval nagyobb mértékű változást jelent a világszerte mérhető 2,5%-os növekedéssel szemben. Mindez arra utal, hogy a .hu végződések népszerűbbek, mint a többi domain tartomány?

 

Különböző domain végződések eredményei

 

Világszerte még mindig a .com a legtöbbet regisztrált domain végződés, mely bár Magyarországon is népszerű, természetesen a .hu ccTLD-t, azaz a magyar országkód szerinti domain tartományt választják leggyakrabban. A következő diagram a 20 legnépszerűbb ccTLD éves változását mutatja be, összehasonlítva .hu domain végződéssel. Lássuk, mennyit változott a regisztrált domainek száma 2022-ről 2023-ra!

20 leggyakoribb ccTLD változása (2022-2023.)

Forrás: saját szerkesztés a SEDOxInternetX kutatás és a Hureg adatai alapján

 

Az adatok alapján elmondható, hogy a 20 legnépszerűbb domain végződést a magyar végződéssel összehasonlítva a .hu volt a 6. legnagyobb növekedést mutató tartomány. A globális domain regisztrációk 2,5%-kal emelkedtek, viszont vannak olyan tartományok, amelyek közel 30%-os növekedést is elértek, míg mások jelentősen csökkentek.

 

AI szerepe a domain regisztrációkban

 

Az .ai domain regisztrációk száma exponenciálisan nőtt az évek során az egész világon, összhangban a mesterséges intelligencia iránti növekvő érdeklődéssel. A Rackhostnál is jól látszik mind az .ai végződésű domainek egyre nagyobb népszerűsége, mind az egyéb domain nevekben szereplő kulcsszavak, mint a mesterséges intelligencia, MI, artificial intelligence és AI megjelenése. Érdekességként hozzátennénk, hogy az .ai domainek ára – regisztrátoronként változik, de átlagosan – több tízszerese egy .hu végződésnek, ennek ellenére is hatalmas népszerűségnek örvend.

 

Továbbá a mesterséges intelligencia használható domain nevek generálására is. A segítségével ötleteket gyűjthetünk lehetséges domain nevekre vonatkozóan, melyek passzolnak a vállalkozásunkhoz, vagy tartalmazzák a számunkra legfontosabb kulcsszavakat.

 

Mi várható 2024-ben?

 

Az InternetX kutatási eredményei azt mutatják, hogy a vállalkozók többsége a 2023-as domain regisztrációs aktivitásukhoz és büzséjükhöz hasonlót tervez 2024-re is. Meglátjuk!

Azt bizton állíthatjuk, hogy az eddigi, 2024-es .hu domain regisztrációs eredmények alapján további növekedés várható.

Új .hu domain regisztrációk száma (2023-2024.)

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

2023. január 1-től április 30-ig 39.417 .hu domain regisztráció történt, míg 2024. azonos időszakában 42.841, tehát további közel 9%-os növekedés mutatkozik az első négy hónap meglévő adatai alapján. Kíváncsian várjuk a folytatást, melyről természetesen időközönként be is számolunk majd.

Rackhost
Szerző: