2023-as domain siker: túl a 100.000 regisztráción

Az elmúlt években egyre fontosabbá vált a digitális jelenlét mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások életében. Ez megmutatkozik az élet szinte minden területén és természetesen jelentős hatást gyakorol a domain piacra is. Az átalakuló trendek és a domain regisztrációk folyamatos ingadozása egyaránt arról árulkodik, hogy egy dinamikusan változó iparágról beszélünk, amelyet érdemes időről időre figyelemmel kísérni.

 

Az internetes piac áttekintése

 

Az internetelérhetőség ma már szinte alapvető követelmény, nemcsak az üzleti, hanem a hétköznapi életben is. Nem meglepő, hogy az internetpenetráció egyre növekszik. Magyarországon a 16-74 éves népesség 89%-a használta az internetet 2022-ben, és ez az arány az évek alatt folyamatosan nőtt a KSH adatai alapján

 

Ezzel egyidejűleg az internetezéssel töltött átlagos idő is tendenciózusan emelkedik. Az NMHH felmérése szerint 2022-ben átlagosan 3,6 óra volt a napi internetezésre fordított órák száma, viszont a 16-25 éves korosztály körében már a 4,8 órát is elérte az online töltött idő. A digitális világban való jelentős időtöltés, és annak folyamatos növekedése azt jelzi, hogy az internet egyre inkább kihagyhatatlan részét képezi az életünknek.

 

Az NMHH elemzésében, egy Gemius által végzett kutatásból kiderült, hogy 2022-ben a magyarországi felhasználók együttvéve egy átlagos napon 84 millió honlapot nyitottak meg. Ez a szám egyértelműen jelzi, hogy mennyire széleskörű a magyar online tér kínálata, és a felhasználók milyen aktívan vesznek részt ebben. A magazinok, híroldalak és e-kereskedelmi weboldalak egyaránt nagy népszerűségnek örvendenek az internetezők körében. Az emberek szívesen szórakoznak, böngésznek és vásárolnak online, valamint keresik az információt és az élményt a digitális térben. Többek között ezért is nő az igény a saját online jelenlét kialakítására, és ezért olyan fontos a megfelelő domain név megszerzése. 

 

Domain regisztrációk alakulása

 

A hazai domain piac jelentős átalakuláson ment át az elmúlt években. A Covid-19 járvány megjelenését követően nagy igény mutatkozott az új domain nevek iránt, és korábban nem látott mértékű domain regisztrációt eredményezett. A járvány lecsengésével együtt a domain regisztrációk száma is kicsit alábbhagyott, most viszont újra növekedést tapasztalhatunk.

 

2023-ban összesen 108.177 db új .hu végződésű domaint regisztráltak, közel tízezerrel többet, mint 2022-ben, amikor 98.982 domain bejegyzés történt összesen. Mindezt havi lebontásban egy diagramon szemléltetjük és láthatjuk, hogyan alakult a domain regisztrációk volumene az elmúlt két év során.

Új .hu domain regisztrációk száma (2023)

Forrás: Saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

Az év első két hónapjában még alulmaradtak a tavalyi domain regisztrációk az előző évhez képest, viszont márciustól kezdve minden hónapban több új .hu domaint regisztráltak 2023-ban, mint 2022-ben. A tavalyi évet összesítve, 2023-ban ismét meghaladták az évi .hu domain regisztrációk a százezret, melyre kizárólag a két Covid által leginkább érintett évben, 2020-ban és 2021-ben volt példa. Újabb fellendülés látszik, kíváncsian várjuk az idei év eredményeit.

 

Az adatok jelentősége

 

Természetesen a domain nevek iránti érdeklődést és a domain regisztrációk mennyiségének alakulását számos tényező befolyásolhatja, beleértve a különböző gazdasági eseményeket, az online vállalkozások számának változását, az aktuális online trendeket vagy a digitális marketingstratégiák fejlődését. Tehát a hónapok vagy évek során tapasztalt növekedés vagy csökkenés nemcsak piaci dinamikára utal, hanem a különböző tényezők változásaira reflektál.

 

A 2023-as év a domain piac szempontjából mozgalmas és tanulságos volt. A regisztrációs adatok alapján látható, hogy az online jelenlét továbbra is kiemelt jelentőséggel bír, az adatok változása a piaci változékonyságra és a külső tényezőkre adott reakciókra utal. Az új domain regisztrációk számának nyomon követése segíthet a piaci trendek megértésében és az online jelenlét fontosságának további felismerésében.

 

Forrás: Rackhost.hu

 

Rackhost
Szerző: