Domain regisztráció – Miért? Mikor? Hogyan?

Az utóbbi idők domain regisztrációs rekordjai kapcsán felmerülhet sokakban a kérdés, hogy miért van egyáltalán szükség domain névre? Kik és miért regisztrálnak ennyit? Ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni.

 

Nincs weboldal domain nélkül

 

Minden weboldal létrehozásához szükség van domain névre, legalább egyre, de adott esetben akár többre is. A domain az a cím, amelyet a címsorba írva meg fog jelenni a weboldal, enélkül egyetlen honlap sem lesz elérhető. Éppen ezért tudjuk szorosan összefüggésbe hozni a domain regisztrációk növekedését az új weboldalak számának emelkedésével. Az elmúlt időszakban a koronavírus járvány hatására egyre többen indították el honlapjukat, ezzel egyidejűleg pedig a domain regisztrációk számában is hatalmas robbanás következett be.

hu domain regisztrációk

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

Ahogyan láthatjuk, 2020-tól a 100 ezret is bőven meghaladta az egy évben regisztrált .hu domainek száma, 2022-ben az eddigi 3 hónap alatt már 29 828 db .hu domain foglalás történt.

 

Minél előbb, annál jobb

 

Mikor regisztráljunk domain nevet? Röviden: minél előbb! Egyrészt sajnos előfordulhat, hogy valaki más is pont azt a domain nevet szemelte ki, amit mi is szeretnénk, és amennyiben hamarabb regisztrálja, sajnos nem tudunk mit tenni ellene. Másrészt a cégünk nevét is lefoglalhatja bárki, ha nem volt védjegyként bejegyezve, legyen ez akár véletlen egybeesés, egy rosszakaró vagy a konkurencia tervezett hadjárata.

 

A lényeg, hogy minél előbb regisztráljuk a tervezett honlapunk domain nevét, sőt már a vállalkozás indításakor érdemes lefoglalni a nevet, még abban az esetben is, ha a közeljövőben nem tervezünk weboldalt indítani.

 

Nem beszélve arról, hogy a havi több ezer regisztrált .hu domain egyben azt is jelenti, hogy egyre több a foglalt név, azaz a rövid, kulcsszavas verziók már többnyire foglaltak, egyre nehezebb az elképzeléseinknek megfelelő szabad nevet találni. Persze egy kis kreativitással azért menni fog, nem kell aggódni.

 

Ahhoz, hogy mindezt alátámasszuk, elemezzük az utóbbi időszak .hu domain regisztrációs statisztikáit havi lebontásban. Látható, hogy voltak olyan hónapok, amikor akár több mint 12 ezer .hu domaint regisztráltak, de a leggyengébben teljesítő hónapokban is több mint 7 ezret. 

.hu domain regisztrációk száma

Forrás: Saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

Ez jól mutatja azt a tendenciát, hogy egyre több honlap, webshop és blog indul el, tehát minél előbb lépni kell, bármilyen szektorban is tevékenykedünk.

 

Hogyan kell regisztrálni?

 

A megfelelő név kitalálása sokkal több időt vehet igénybe, mint maga a regisztráció. Nem csak a nevet kell jól kiválasztanunk, hanem a végződést is a célcsoportunk és céljaink figyelembevételével. Magyar közönség esetén ajánlott a .hu végződést választani, de a népszerű .com vagy .info is jó szolgálatot tehet, míg külföldi célcsoport esetén az adott ország országkód szerinti tartományát válasszuk. Sőt akár több domain nevet is regisztrálhatunk, vagy ugyanazt is érdemes lehet lefoglalni több végződéssel.

 

A foglaltság ellenőrzését követően a szabad név regisztrációja pár perc alatt elvégezhető, teljesen online. Tehát ne késlekedjünk, ha weboldalt tervezünk, foglaljuk le a nevet minél előbb!

 

Forrás: Rackhost.hu

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)