Külföldi nagyvállalatok elől vásárolta fel a Rackhost Zrt. a Deninet Kft.-t

Hivatalos sajtóközleményünk itt érhető el: Sajtóközlemény – Rackhost Zrt.

 

Jelentős iparági fejlemény történt, a magyar tulajdonú Rackhost Zrt. sikeresen felvásárolta a Deninet Kft. hoszting és adatközpont szolgáltatási üzletágát, ezzel több külföldi nagyvállalatot is maga mögé utasítva és megakadályozva a nemzetközi bekebelezést. A 2023. november 8-án lezárult stratégiai akvizíció tovább erősíti a Rackhost Zrt. piaci pozícióját, és alátámasztja elkötelezettségét a magyar tulajdon megtartása iránt egy olyan iparágban, melyet egyre inkább külföldi befektetők uralnak.

 

Egyre nagyobb a kereslet a hazai IT termékek iránt

 

A Makronóm Intézet idén megjelent iparági kutatása szerint a magyar IT-szektor továbbra is kiemelkedően teljesít, így nem véletlen, hogy a hazai cégek termékeire, szolgáltatásaira nemzetközi szinten is egyre növekvő igény mutatkozik. Az IT szektor jelentős részt képvisel a magyar nemzetgazdaságban. 5 százalékos részesedéssel bír a teljes hazai hozzáadott érték termelésből, és mintegy 85 ezer munkavállalót foglalkoztat. A szektor nagy exportképességgel rendelkezik, és a vállalatok többsége magas hozzáadott értékű termékeket és szolgáltatásokat nyújt. A kutatás hangsúlyozza, hogy a magyar tech cégek főként a versenypiacra koncentrálnak, ahol a megrendelők túlnyomó többsége nem állami tulajdonú kis-és közép-, illetve nagyvállalatok.

 

Néhány éve már megfigyelhető tendencia, hogy az alacsonyabb munkabérek, mégis magas szakképzettség révén igen kecsegtető piacnak tekintik a külföldi befektetők a magyar IT ágazatot. Ám ennek hátulütője, hogy a magyar tulajdonú cégek egyre gyengébb pozícióba kerülnek a versenyben, korlátozva mozgásterüket az árverseny és az új piacok felfedezése terén. A magyar tulajdon megtartása és a nemzetközi bekebelezés megakadályozása hozzájárul a hazai befektetők bizalmának megerősítéséhez, továbbá hosszú távú stabilitást teremthet az érintett iparágban és az ország gazdaságában.

 

Nagy üzleti lépés egy kis vállalattól

 

A magyar IT szektorban a magyaroknak az önerőből történő piacépítés nagyon nehézkes volt az elmúlt években. Rengeteg új külföldi cég jelent meg a piacon és vásárolt fel addig magyar tulajdonban lévő vállalatokat. A felvásárlás így nem csak a Rackhost Zrt. számára kulcsfontosságú, hanem az egész hazai ágazatnak. A magyar tulajdonú vállalkozás, habár nagy lépésre szánta el magát, büszkén jelentheti ki, hogy a piacvezető szereplők közé ért.

 

A cég a portfólióbővítéssel tovább emeli szolgáltatási színvonalát. Csapó Gergely, a Rackhost Zrt. alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott: “Ez az akvizíció nem csupán egy üzleti lépés számunkra, hanem igazolja azt is, hogy versenyképesek vagyunk egy olyan piacon, ahol a külföldi szereplők egyre dominánsabbak. Büszkék vagyunk arra, hogy a Deninet Kft. birtokában lévő tudást és eszközöket egyaránt magyar tulajdonban tarthatjuk.”

 

A Deninet Kft. tulajdonosa, Virág Zoltán hoszting és data center igazgatóként és a Rackhost Zrt. részvényeseként továbbra is aktív szerepet tölt be a cég életében és az akvizíció kapcsán megjegyezte: „A Rackhost Zrt. szakmai hozzáértése és a szolgáltatások minősége iránti elkötelezettsége meggyőzött arról, hogy ügyfeleink a legjobb kezekben vannak. A cég aktív marketingtevékenysége és jól felépített márkája pedig biztos alapot teremt a további növekedéshez.”

 

Az ország legnagyobb portáljainak adnak otthont

 

A két vállalkozás már eddig is számos sikertörténetet írt a hoszting és domain regisztráció területén. A továbbiakban közös erőforrásokkal és szakmai tudással állnak ügyfeleik rendelkezésére. A Rackhost Zrt. mostantól 620 Gbit/s-os megnövelt hálózati kapacitással büszkélkedhet. Ügyfeleit ezentúl az ország két különböző helyszínén, Budapesten és Szegeden, összesen közel 400 négyzetméternyi területű, korszerű szerverteremben szolgálja ki. Innen üzemeltetik többek között az ország legnagyobb hírportáljait és webshopjait, kezelnek több mint 100.000 domain nevet, és több száz domain kiterjesztést kínálnak.

 

Rackhost
Szerző: