Domain piac – A millió dolláros üzletág

A domaineknek fontos szerepe van mind marketingeszközként, mind pedig szellemi értékként tekintünk rájuk. A jelentőségüket mutatja többek között, hogy nagyjából 8 millió dollár éves bevételt termelő piac a Forbes szerint, mely folyamatosan növekszik.

 

Domain piac

 

A piac növekedését szemlélteti a Verisign 2022. első negyedéves jelentése, mely szerint több mint 350 millió domain regisztrációval zárult az időszak világszinten. Ez 2,6%-os növekedést jelent 2021 utolsó negyedévének adataihoz képest és 3,9% emelkedést az előző év azonos időszakához viszonyítva. A változás a következő diagramon tekinthető meg:

Domain statisztika 2022. (világszerte)

Forrás: saját szerkesztés a Verisign adatai alapján

 

A legtöbb domain regisztráció – nem meglepő módon – a .com tartományban történt. Az országkód szerinti tartományokban 133,4 millió domaint regisztráltak összesen 2022 első negyedévében, mely 4,7%-kal nőtt az előző negyedévhez, valamint 2,4%-kal a 2021-es első negyedévhez képest.

 

A legtöbb domainnel rendelkező ország érthető módon Kína, viszont számunkra talán a magyarországi adatok fontosabbak, ezért azokat vizsgáljuk meg a továbbiakban. Az említett domain statisztikák magyar viszonylatban eltérően alakultak.

 

Magyar domainek

 

A idei év első negyedében, azaz január 1-től március 31-ig összesen 29 828 .hu domaint regisztráltak. Amennyiben ezt a 2021 utolsó negyedévével hasonlítjuk össze, 18,6%-os növekedést figyelhetünk meg, mely sokkal magasabb a világszintű emelkedéshez képest. 2021. októbertől decemberig terjedő időszakban 25 154 db .hu domain regisztráció ment végbe.

 

Az előző év azonos időszakával összevetve az adatokat viszont a világszintű emelkedéshez képest 19,6%-os csökkenést tapasztalhatunk. Míg 2021 első negyedében 37 107 db .hu domaint regisztráltak, addig 2022 első negyedében ehhez képest csak 29 828-at.

Domain statisztika 2022. (.hu tartomány)

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

A 2021. év eleji robbanást nagy valószínűséggel a covid járvány eredményezte, mely ugyan világszinten jelen volt, mégis valami miatt a magyar regisztrációk számában kifejezetten kiugró eredményekhez vezetett, melyet azóta nem sikerült újra elérni. A tavalyi év végén tapasztalt csökkenéshez képest viszont a 2022-es év újra erősen indult. A januártól júniusig tapasztalt eredmények a következő diagramon tekinthetők meg:

.hu domain regisztrációk 2022.

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján 

 

Látható, hogy csökkenő tendenciát mutat a domain regisztrációs kedv Magyarországon az idei évben, viszont ez számos tényezővel magyarázható. Többek között általában a nyári időszakban alábbhagynak a regisztrációk, majd ősszel fellendülnek. Reméljük, hogy nem marad sokáig ez a trend, és az év végéhez közeledve újra növekvő domain regisztrációs statisztikáról számolhatunk be.

Forrás: Rackhost.hu

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)