A magyar domainek olcsóbbak, mint a külföldiek

A jelenlegi gazdasági helyzetben egyre inkább figyelünk arra, hogy mire mennyit költünk, és igyekszünk spórolni ahol és amin csak lehet. Gyakran hasonlítjuk össze bizonyos termékek, szolgáltatások árait akár egy korábbi időponthoz, akár más országokhoz viszonyítva. Megtettük most mindezt a domain nevek esetében is.

 

A .hu domainek a legolcsóbbak

 

A regisztrálható domain végződések közül – néhány időszakos akciótól eltekintve – a .hu domainek regisztrációs díja a legalacsonyabb. Az árak természetesen regisztrátoronként változhatnak. Az elemzés során a Rackhost árait vizsgáljuk, a többi regisztrátor díjazása ettől némileg eltérhet, de a tendencia és az arányok általában megegyeznek. 

 

Az alábbi képen példának okáért a Rackhost felületén láthatunk egy domain keresést. Az ellenőrzött név 6 leggyakoribb végződésű verzióját listázza a rendszer, és megmutatja a regisztrációs díjak nettó árait.

domain árak

Míg a .hu domain regisztráció nettó 1500 Ft 2 évre, azaz átszámítva az egy éves regisztráció csak 750 Ft-ba kerül, addig a második legolcsóbb, a .eu is ennek több mint háromszorosa, 2500 Ft egy évre, a .info végződés pedig 8000 Ft ugyanekkora periódusra.

 

Egyéb végződésekAmennyiben más országkód szerinti tartományok áraival hasonlítjuk össze a .hu domaineket, szintén hasonló különbségeket láthatunk.

domain árak Rackhost

Számos ország domainjét regisztrálhatjuk megkötések nélkül. Talán az ár ebben az esetben másodlagos tényező, hiszen általában a célok, célközönség figyelembevételével választunk domain nevet. Viszont amennyiben egyéb kreatív, vagy tevékenységi körre utaló végződést szeretnénk, akkor jobban érdemes körülnézni, hiszen vannak nagyon találó, ugyanakkor nagyon költséges lehetőségek is.

 

Egy kiugró példa a .makeup végződés, mely szuper választás lenne többek között sminkesek, kozmetikusok, szépségápolással kapcsolatos cégek számára, azonban a domain regisztráció ára 3.250.000 Ft egy évre. Ez nem elírás, valóban akár milliós nagyságrendet kell fizetnünk egy hangzatos névért.

 

Természetesen a célok függvényében tudjuk eldönteni, hogy induló honlapunknak, webshopunknak vagy blogunknak milyen domain nevet – vagy neveket – választunk, de érdemes akár az árakat is figyelembe venni a tervezés szakaszában. Míg egy évre nem feltétlen jelent nagy terhet pár ezer forintos különbség a domainek regisztrációs díjában, addig hosszú távú, sok éves fenntartás esetén sokat spórolhatunk, ha a céljainknak megfelelő, de olcsóbb domain végződést választunk.

 

Magyarországon még mindig a .hu domainek a legnépszerűbbek. Az alapvető előnyőkön túl a jelenlegi helyzetben talán az áruk még vonzóbbá teszik őket a többi végződéssel szemben. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az idei domain regisztrációs statisztika. 

.hu domain regisztrációk

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

Havi szinten több ezer .hu domaint regisztrálunk, mely a nyári hónapok óta újra növekedésnek indult. Azt nem állíthatjuk biztosan, hogy a kedvező ár áll-e a jelenség hátterében, vagy a szokásos tendencia, mely szerint az év elején és végén több regisztráció zajlik, mint az év közepén, mindenesetre a népszerűség kétségtelen.

Forrás: Rackhost.hu

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)