A legkeresettebb domainek

A világ weboldalainak száma folyamatosan nő, melyek létrehozásához természetesen domain névre van szükség. Elemzésünkben megnézzük, mely országokban regisztrálják a legtöbb domain nevet, melyek a leggyakoribb domain végződések, illetve Magyarország és a .hu domainek helyzetét is vizsgáljuk.

 

Domain statisztika világszerte

 

A Domain Name Stat adatai alapján a leggyakrabban használt öt domain végződés a .com, .cn, .tk, .de, majd ezeket követi a .net. A .com domainek az összes regisztrált domain név 36,99%-át teszik ki. Az összes 1 601 darab legfelsőbb szintű tartomány közül a .hu végződés a 68. legnépszerűbb, 0,16%-ban választják. A legnépszerűbb tartományok megoszlását a következő diagram szemlélteti:

Regisztrált domain végződések

Forrás: saját szerkesztés a Domain Name Stat adatai alapján

Amennyiben külön vizsgáljuk a 340 darab országkód szerinti domain tartományt, a következő sorrendet tapasztalhatjuk. Legkeresettebb a .cn végződés (Kína), majd ezt követi a .tk (Tokelau-szigetek, Új-Zéland), .de (Németország), .uk (Egyesült Királyság), valamit az ötödik .ru (Oroszország). Azt tudni kell, hogy a .tk domainek ingyenesek, ennek köszönhetik rendkívüli népszerűségüket, sok esetben átirányításra használják őket. Ebben az összehasonlításban a magyar domainek a 44. helyet foglalják el, összesen 0,39%-át alkotják az összes nemzeti végződéssel regisztrált domainnek, míg a legnépszerűbb .cn domaineket 11,06%-ban választják.

Regisztrált országkód szerinti végződések

Forrás: saját szerkesztés a Domain Name Stat adatai alapján

Még tovább mehetünk az elemzésben és megnézhetjük azt is, hogy mely országokban regisztrálják a legtöbb domain nevet, és ezen a listán hol helyezkedik el Magyarország. A legtöbb domain regisztráció a rendelkezésre álló adatok alapján az Amerikai Egyesült Államokban zajlik, az összes bejegyzés 19,87%-a, ezt követi Kína, Kanada, Izland és Franciaország. Hazánk a 47. helyen szerepel, 0,04%-kal. 

Országok szerinti domain regisztrációk

Forrás: saját szerkesztés a Domain Name Stat adatai alapján

 

Domain statisztika Magyarországon

 

Azt gondolhatnánk, hogy a .hu domainek aránya nagyon alacsony és valószínűleg vele együtt a regisztrációk száma is, viszont ez cseppet sincs így. Mutatjuk a havi lebontást a következő diagramon:

 

hu domain regisztrációk száma

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

Láthatjuk, hogy az elmúlt egy évben nagyjából 7 000 és 10 000 között volt a .hu domain regisztrációk száma havonta, melyek magyarországi viszonylatban igen magas számok. Természetesen tapasztalhatunk ingadozást az egyes hónapok, sőt az évek között is, de ez egyáltalán nem meglepő. Az év eleje általában erősen indul, aztán a nyári hónapokban csökkenést figyelhetünk meg, majd ősztől újabb emelkedést. A koronavírus járvány által érintett években meglehetősen kiugró értékeket tapasztalhattunk, de a tavalyi statisztikát már kevésbé érintette. 2022-ben összesen  98 983 .hu domaint regisztráltak és hasonló eredményekre számítunk idén is, bár a 2023. januári adatok valamelyest alulmúlták az előző év teljesítményét. Vajon mit hoz az idei év, elérjük a 100 000 .hu domain regisztrációt?

Forrás: Rackhost.hu

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)