« Vissza

Cost per acquisition (CPA) fizetési szisztéma

Google

A CPA lehetővé teszi, hogy mi magunk határozzuk meg, hogy mennyit vagyunk hajlandóak fizetni egy egységnyi konverzióért, vagyis az olyan esetekért, amikor a kattintást valamilyen hasznos tevékenység követi, például vásárlás vagy feliratkozás a hírlevélre. A CPA része a Conversion Optimizer funkciónak, ami képes megjósolni, hogy mely kattintások vezethetnek konverzióhoz, és automatikusan úgy állítja be az ajánlatunkat, hogy a lehető legtöbb kattintást szerezzük meg. A CPA azért hasznos, mert az ajánlatunk aukcióról aukcióra változhat és ezzel sokkal több potenciális ügyfélhez tudunk eljutni.

CPA ajánlat típusok

A CPA használatához szükséges, hogy be legyen kapcsolva a conversion tracking, amellyel megmérhetjük, hogy a hirdetésekre érkező kattintásokat követte-e valamilyen hasznos tevékenység a honlapunkon, és be legyen kapcsolva a Conversion Optimizer is. A CPA ajánlatoknak két típusa van:

  • A target CPA ajánlat azt határozza meg, hogy átlagosan mennyit kívánunk fizetni egy konverzióért. Néhány ajánlat a megadott cél fölött lesz néhány pedig alatta, de összességében az érték meg fog felelni az előzetesen megcélzottnak.
  • A maximum CPA ajánlat az a legnagyobb összeg, amit egy konverzióért hajlandóak vagyunk fizetni. Ha használjuk a Conversion Optimizert, akkor az ajánlataink többsége a megadott maximális érték alatt marad.

A kettő közül a target CPA használata a javasolt, mivel így rugalmasabban tudjuk kezelni az ajánlatunkat, ami pedig lehetővé teszi, hogy stratégiai szemszögből közelíthessük meg a kampányunkat.

A CPA ajánlat összegének meghatározása

Amikor elindítjuk a Conversion Optimizert, kapunk egy javasolt ajánlatot, ami a múltbéli teljesítményünkön alapul, ezért kézenfekvő ezzel kezdeni, aztán pedig folyamatosan figyelni kell a teljesítményünket és annak megfelelően módosítani, ha szükséges. Ha beállítjuk a target vagy maximum CPA ajánlatot, akkor anélkül fog megnőni a konverziók száma, hogy jelentősebb változás állna be az átlagos CPA-ban az eredetihez képest. Ha pedig alacsonyabb ajánlatot állítunk be a javasoltnál, akkor kevesebbet fizetünk a konverziókért, viszont egyúttal kisebb forgalomra és kevesebb konverzióra is számíthatunk.

Ha már használjuk egy ideje a Conversion Optimizert és az átlagos költség az elfogadható sávban van, akkor megemelhetjük a maximum CPA ajánlatunkat, hogy több konverzióra tegyünk szert. Viszont ha a költségeink meghaladják az elvártat, akkor csökkenthetjük az ajánlatunkat, ami alacsonyabb átlag CPA-t és kevesebb konverziót fog eredményezni.

Mennyibe fog ez nekem végül kerülni?

A végleges kifizetett összeget befolyásolják olyan tényezők is, amelyekre nincs ráhatása a Google-nek. Ilyenek például a honlapunkon és a hirdetéseinken végrehajtott változtatások és az olyan külső tényezők mint például a verseny növekedése. Tehát előfordulhat az, hogy a tényleges CPA meghaladja azt az összeget, amit megadtunk.

Hogyan módosíthatom a CPA ajánlatomat?

Akkor tudjuk megadni az első CPA ajánlatunkat, amikor bekapcsoljuk a Conversion Optimizert a kampányunkban. Miután ez megtörtént, bármikor frissíthetjük az ajánlatunkat az alábbi lépéseket követve:

1. Lépjünk be az Ads accountunkba!

2. Kattintsunk a „Campaigns” fülre!

3. Kattintsunk az „Ad Groups” fülre!

4. Keressük meg azt a csoportot, amelyikben az a maximum CPA vagy target CPA van, amelyet módosítani szeretnénk. Ahogy rávisszük a kurzort a sorokra, meg fog jelenni egy toll ikon. Kattintsunk rá a módosítani kívánt CPA-ra!

5. Állítsuk be az új összeget!

6. Kattintsunk a „Save” gombra a befejezéshez!

Kapcsolódó cikkek