« Vissza

Törölt fájlok kezelése Nextcloudon

AlapokCloud NAS

A Nextcloud felhőtárhely-kezelő kliensen törlésre került fájljaink nem kerülnek azonnali eltávolításra, hanem a lomtárban találhatjuk meg azokat. Később ezeket manuálisan tudjuk eltávolítani, vagy a Törölt fájlok alkalmazás teszi meg ezt helyettünk, ha tárhelyfelszabadításra van szükség.

A törölt fájlokat megtalálhatjuk, ha a Nextcloud felületén a Fájlok oldalon a  menüpontra kattintunk. Itt lehetőségünk van visszaállítani a fájlokat vagy véglegesen törölni őket.

 

Tárhely

A törölt fájlok nem foglalnak területet a tárhelyünkből, ahogy a velünk megosztott elemek sem. Csak a saját tartalmaink foglalják a rendelkezésre álló tárhelyünket. A tárhely foglaltságának paramétereiről, hogy mi foglal helyet, és mi nem, bővebben itt olvashat. 

 

Mi történik megosztott fájlok törlése esetén?

A fájlok törlése összetettebbé válik, ha megosztott fájlokról van szó. Tegyük fel, hogy “Felhasználó 1” megoszt egy “minta” nevű mappát “Felhasználó 2”-vel és “Felhasználó 3”-al. Felhasználó 2 töröl egy “teszt” nevű mappát, ami a “minta” mappában található. Ez esetben a “teszt” mappa Felhasználó 1 és Felhasználó 2 lomtárában is megtalálható lesz, viszont Felhasználó 3 lomtárában nem. Ha Felhasználó 1 törli a “teszt” mappát, akkor onnantól ezt Felhasználó 2 és Felhasználó 3 sem látja többé, csak Felhasználó 1 lomtárában fog megjelenni.

Amikor megosztunk fájlokat, más felhasználók másolhatják, átnevezhetik, áthelyezhetik, és megoszthatják azokat más emberekkel, éppen úgy, ahogy bármelyik más számítógépes fájl esetében.

 

Hogy kezeli a Nextcloud a törölt fájlok rendelkezésére álló tárhelyét?

Annak érdekében, hogy ne lépjük túl a tárhelyünket, a Törölt Fájlok alkalmazás a jelenleg rendelkezésre álló szabad helyünk legfeljebb 50%-át rendeli hozzá a törölt fájloknak. Ha ezek a fájlok meghaladják ezt a limitet, a Nextcloud törli a legrégebbi fájlokat, egészen addig, amíg azok újra meg nem felelnek a tárhelyünknek.

A Nextcloud minden új fájl hozzáadásakor ellenőrzi, hogy milyen régiek a törölt fájljaink. Alapértelmezés szerint ezek 30 napig maradnak a lomtárban. Emellett a Nextcloud minden új fájl hozzáadásakor kiszámolja a maximálisan elérhető tárhelyet. Ha a törölt fájlok meghaladják az új rendelkezésre álló tárhelyet, a Nextcloud véglegesen törli azokat a lomtárba került fájlokat, amelyeknek a legrövidebb idejű lejárata van, egészen addig, amíg újra meg nem felel a helykihasználási limitnek.

Cloud NAS szolgáltatás érdekli?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek